Din proprietatile curmalelor deriva, asa cum vom vedea imediat, un impresionant numar de beneficii pentru organism. Din punct de vedere al compozitiei, ele sunt bogate atat in proteine, cat si fibre, vitamine si minerale (B1, B2, B3, B5, vitamina A1, vitamina E, vitamina C, calciu, magneziu, zinc, fier, seleniu si potasiu), zaharuri naturale si nu contin deloc colesterol. O curiozitate: curmalele contin mai multi aminoacizi decat merele, portocalele sau bananele.
Curmalele proaspete au mult mai putine calorii, dar, cum nu prea le gasim in aceasta forma, hai sa vedem cate calorii au curmalele uscate/deshidratate.
100g de curmale uscate contin:
aproximativ 290 de calorii
2g proteine
0.4 lipide
74g carbohidrati
8,7g fibre alimentare
Curmalele aduc organismului uman foarte mari beneficii, asa cum vom vedea imediat. Vom enumera mai intai cateva dintre aceste beneficii, iar pe cel mai importante le vom discuta pe larg.
Au capacitatea de energizare, datorita zaharurilor naturale pe care le contin.
Combat anemia, datorita faptului ca in compozitia lor gasim un element importat: fierul.
Sunt indicate femeilor insarcinate sau care alapteaza, intrucat intaresc musculatura peretilor uterului si adauga nutrienti importanti laptelui matern.
Contin fibre, ceea ce inseamna pentru cel care le consuma o mai buna digestie.
Contin antioxidanti care ajuta la intarirea sistemului imunitar si scad riscul de cancer.
Reduc riscul de atac cerebral, sprijinind sistemul circulator.
Au in compozitie fluor, care ne protejeaza dantura de atacul cariilor dentare.
Reduc constipatia, mai ales daca sunt consumate inainte de culcare, alaturi de o cana de ceai cald sau lapte vegetal.